Sjednicu Doma naroda FBiH koja se održala u srijedu obilježila je svađa ministra Adnana Delića i delagata Harisa Zahiragića nakon čega je većina Kluba Bošnjaka napustila sjednicu.

Naime, na početku sjednice Haris Zahiragić je tražio da se o izmjenama i dopunama Zakona o PIO-u ne raspravlja po hitnom postupku već da zakon ide u redovnu proceduru, a što nije prošlo kod glasanja.


Zahiragić je za emisiju "Dobar dan BiH" ispričao šta se dogodilo i zbog čega je došlo do incidenta.

- Na zakonodavno-pravnoj komisiji, u kojoj sam ja predsjedavajući, u Domu narodu smo procijenili da ne postoji opravdanost hitnosti postupka. Osnova za to je bila presuda ustavnog suda koja je donesena prije više od godinu i dva mjeseca, tako da mjesec dana javne rasprave ne bi ni na koji način ugrozilo FBiH. Ima i puno presuda Ustavnog suda koje su možda čak i važnije, a nisu se implementirale. Oni su branili taj stav, a mi smo procijenili da oni zapravo ne brane tu hitnu proceduru ni implementaciju presude, nego ne žele nama da dopuste da u amandmanskoj fazi na taj zakon, osim tih sitnih izmjena koje oni rade, možemo pokušati ispoštovati zakone penzionera i na taj način tu temu, kako ministar Delić priznaje u mediji, u izbornoj godini delegirati - govori Zahiragić.

Zahiragić o skandalu: Delić je prodavao miševe, a sad je na čelu ozbiljnog ministarstva

Dodaje da mu nije jasno zbog čega Delić bježi od teme penzionera u izbornoj godini.

Ističe da je ministar Delić poznat po tome da burno reaguje na svaku vrstu kritike upućenu njemu, njegovom rješenju, njegovoj ideji, te da je to radio i u Kantonu Sarajevo kada je bio ministar, a i nastavio u Vladi Federacije kad je ministar vrlo važnog Ministarstva rada i socijalne politike.

- To je ozbiljno ministarstvo koje vodi neozbiljan čovjek. On je nakon naših diskusija, vrlo blagih, izašao za govornicu, zloupotrijebio poslovnik, jer on ne bi smio da govori nakon zastupnika, počeo nas optuživati, derati se, govoriti da mi ne čitamo materijale, da nemamo pojma... Mene je to izrevoltiralo i rekao sam da je on, uz dužno poštovanje završio DIF. Da mu je radno iskustvo u životu da je prodavao kompjutere, zapravo kompjutersku opremu u jednoj od dobrih kompanija koja se bavi tim, ali je bio prodavač. Rekao sam mu "Vi možda to ne razumijete, ali poslušajte nas koji razumijemo, koji se time bavimo, koji smo pravnici. Možda shvatite da ta hitnost nije takva." Jer on uopšte ne razumije razloge hitnosti i poslovnik. On je na to vrlo burno reagovao i eskaliralo je na način da je on meni sa svog mjesta ministarskog u sali vrlo ružno i glasno rekao "Marš". Nakon toga je negirao, ali danas vidim u medijima i kaže ponosi se tim i to je jedini način komunikacije sa mnom i sličnih meni. Kad sam rekao da se suoči sa argumentima, kaže da sam ga vrijeđao. Ako je uvreda da ja detektujem i kažem koji je fakultet završio, ne znam zašto se on stidi svog obrazovanja i svog radnog iskustva, ili zašto ga to vrijeđa. Dakle, ne smiju činjenice čovjeka vrijeđati - iznio je Zahiragić svoju stranu priče.