Jučerašnju sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH obilježila je razmjena i vrlo teških riječi i uvreda tokom rasprave o Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju. Posebno je indikativna činjenica da je nedugo poslije toga snimak sjednice skinut sa zvaničnog YouTube kanala Parlamenta FBiH. O detaljima ovog incidenta, ali i ukupnom radu zakonodavne vlasti Federacije BiH, te radu Skupštine Kantona Sarajevo i predstojećim lokalnim izborima danas smo u emisiji „Dobar dan, BiH“ razgovarali s Harisom Zahiragićem.

„Sve je počelo na sjednici Zakonodavno-pravne komisije kojom ja predsjedavam, a koja je konstatovala da nema stvarnih razloga za usvajanje Zakona po hitnoj proceduri, a što je bio zahtjev resornog ministra Delića. Usvajanje zakona po hitnoj proceduri podrazumijeva da mi, kao delegati, nemamo pravo da amandmanski djelujemo i da se uskraćuje zakonom propisana javna rasprava u trajanju od trideset dana. Dakle, ovom procedurom se ne može djelovati na trenutni tekst zakona, a opravdanje za hitnu proceduru našli su u potrebi usklađivanja zakona s presudom Ustavnog suda prije nešto više od godinu dana. Procijenili smo da se time ne sprovodi odluka Ustavnog suda, koliko želi da se spriječi da mi amandmanima iskoristimo priliku i izađemo ususret zahtjevima penzionera“, rekao je Haris Zahiragić podsjećajući da je ministar Delić poznat kao osoba koja vrlo teško prima kritike ukoliko se neko ne slaže s njim, te da je takvu praksu demonstrirao i tokom svog mandata ministra u Vladi Kantona Sarajevo, a, evo, sad i u Federaciji.

Zahiragić u 'DOBAR DAN BIH' upozorio: Sve ovo što se dešava je poziv na buđenje"

„Radi se o vrlo ozbiljnom ministarstvu koje vodi jedan vrlo neozbiljan čovjek i nakon naših relativno blagih diskusija on je zloupotrijebio poslovnik, jer on nema pravo da kao ministar govori nakon zastupnika, i s govornice je počeo da vrijeđa, da govori kako nemamo pojma, kako ne čitamo materijale, nakon čega sam ja uz dužno poštovanje napomenuo ministra da je on završio DIF i da bi mogao s malo više pažnje da sasluša komentare pravnika. Sve je eskaliralo time što je on sa svog mjesta ministra u sali vrlo glasno rekao „marš“ i, iako je potom to htio negirati, danas je to potvrdio u izjavi medijima i dodao da se ne stidi zbog toga. Ne znam gdje je gospodin Delić navikao tako komunicirati“ ispričao je Haris Zahiragić hronologiju jučerašnjeg vrlo mučnog verbalnog sukoba na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije.

Pogledajte ostatak ovog razgovora i saznajte da li je moguće smijeniti ministra Katicu zbog pogoršane sigurnosne situacije, prisustva mafije u institucijama i druge odgovore na druge važne političke teme.