Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine organiziralo je završni Okrugli stol nakon održanih niza sastanaka sa poslodavcima iz općina, gradova i kantona u FBiH.

Adem Hanić, član UO UPFBiH i predsjednik Udruženja poslodavaca Tuzlanskog kantona pri UPFBiH, kazao je da su rezultati nikakvi uprkos dobroj saradnji.

-Nemojte davati onima toliko prostora koji nam tjeraju poslodavce, radnike i investitore iz države. Nama je najveći problem pravno-politička nesigurnost. Ljudi odlaze zbog pravno-političke nesigurnosti. Jedini smo entitet koji plaća povrede na radu i svaki zavoj iako plaćamo zdravstveno osiguranje. Mora se uraditi presjek paradoksalne i fiskalne reforme – kazao je.

Prisutnima se obratio i direktor UPFBiH Mario Nenadić.

-Udruženje poslodavaca broji blizu 23.000 članica. Realan smo odraz stanja u BiH. Predstavljamo preko 26% svih registriranih privrednika. UP ima dva prioriteta, prvi je realizacija tržišta rada, a drugi fiskalna i aparafiskalna opterećenja. Nakon obilaska općina i gradova, utvrdili smo da su to prioriteti. Dodatno, nastavak rada na tržištu Evrope i integrativni procesi koji nas limitiraju za bolji nastup na evropskom tržištu – kazao je.

Behrija Huseinbegović posebno je potencirala nedostatak radne snage.

-Branša tekstila i obuće je intenzivan problem koji je gotovo nemoguće riješiti. Branša ima određene povlastice, ali ni to nije dovoljno da zaustavi radnike odnosno da mi povećavamo kapacitet. Strani partneri ne dozvoljavaju nijedan cent povećanja cijene rada i mi smo za partnere vezani zbog niskih plaća. Iz ove branše odlaze radnici u visoko profitabilne. Prijeti totalni kolaps. Smanjeni su kapaciteti isključivo zbog nedostatka radne snage – istakla je.

-Mislim da ne možemo pustiti izgovore da ne može doći do seta usvajanja fiskalnih zakona s minimalnom platom 1.000 KM. Trebamo razgovarati o plati 1.500 i 2.000 KM. Kad je u pitanju KS moramo se pozabaviti sa zapošljavanjem i zadržavanjem radnika. Poslodavci traže zaposlenike, sredstva namijenjena za zapošljavanje iskoriste se od 38%. KS bi zaista trebao krenuti sa ukidanjem parafiskalnih nameta. Jedan poslodavac u Hercegovini može za tri dana dobiti dozvolu sa solarne, u KS treba 6 mjeseci – kazao je Suad Ećo, predsjednik Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo pri UPFBiH.

Amir Hasičević, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH, kaže kako su prepoznali potrebu za partnerskim odnosima sa poslodavcima u svim akcijama i planovima.

-Danas smo čuli puno problema koji treba riješiti. Usvojili smo Nacrt zakona o trgovini. Neradna nedjelja je okarakterisala zakon, ali on bi trebao riješiti i druge probleme u ovoj oblasti – istakao je.

(M.R.)