Iftar, trenutak kada se prekida post, često može postati prilika za uživanje u obilju hrane, ali to može donijeti i negativne posljedice po zdravlje ako se ne pazite.
Naučna istraživanja potvrđuju da način na koji se ponašamo nakon iftara može uticati na našu probavu, energiju i opće zdravlje. Mnoge greške koje se prate nakon iftara mogu povećati rizik od probavnih smetnji, dehidracije, pa čak i negativno uticati na ravnotežu šećera u krvi.
Čak i prekomjerno pijenje vode nakon iftara može opteretiti bubrege, povećavajući rizik od prekomjernog izlučivanja natrija i neravnoteže elektrolita.
Nekoliko je najčešćih grešaka koje radimo, a koje bi trebalo izbjegavati kako bi sačuvali svoje zdravlje.

Jedna od najčešćih grešaka je konzumiranje previše hrane odmah nakon iftara. Nakon 16 sati posta, tijelo je iscrpljeno, a naglo unos velike količine hrane može izazvati preopterećenje probavnog sistema.
Prejedanje može dovesti do osjećaja težine, nadutosti, pa čak i bolova u stomaku. Preporučuje se da počnete s manjim obrocima i postepeno povećavate unos hrane.
Mnogi ljudi nakon iftara posežu za zaslađenim sokovima, gaziranim pićima ili slatkim napicima.
Ovi napici, iako privlačni zbog svoje slatkoće, mogu naglo podići nivo šećera u krvi, što može dovesti do brze energije koja brzo nestaje, a zatim do osjećaja umora. Umjesto toga, bolje je piti vodu, kokosovu vodu ili biljne čajeve.