Evropsko džudo prvenstvo u katama održano je u ponedjeljak i utorak u Sarajevu u organizaciji Džudo saveza Bosne i Hercegovine, a najuspješniji bili su takmičari iz Francuske.

U Areni Hills na Ilidži nastupalo je više od 300 džudista i džudistkinja iz 20 država, što je rekordan broj učesnika, a koji su se takmičili za kontinentalne titule u devet kategorija.

Takmičenje u Nage-no-Katama jedino je održano u tri kategorije. Kod kadeta zlato su osvojili Dava Figlie - Ambre Ledez (Francuska).
Zlato kod seniora osvojili su Immo Schmidt - Hendrik Schmidt iz Njemačke.

Prvaci Evrope u Katame-no-Katama za juniore su Kora Kojc - Tito Karanjac (Slovenija).

Zlato u ovoj kategoriji za seniore pripalo je paru Nicolas Gilon - Jaen Philippe Gilon (Belgija).

Prvaci Evrope u Ju-no-Katama za juniore su par Siria Quartieri - Anna Demola (Italija).

Kod seniora zlato je osvojio par Wolfgang Dax Romswinkel - Ursula Loosen iz Njemačke.

Kime-no-Kata je još jedna kategorija u kojoj smo dobili prvaka Evrope, a to su par Gregory Marques - Stephane Bega (Francuska), viceprvaci su Gregory Rieffel - Philippe Leger (Francuska), a bronza ide paru Enrico Tommasi - Yuri Ferretti (Italija). Zlato u posljednjoj kategoriji Goshin Jutsu pripalo je paru Claude Jaume - Brice Benard (Francuska).

Najuspješnija nacija na Evropskom džudo prvenstvu u katama je Francuska s tri zlata, dva srebra i bronzom. Njemačka je osvojila također tri zlata, ali uz jednu bronzu. Treća najuspješnija reprezentacija bila je Italija s jednim zlatom, tri srebra i dvije bronze.

Podsjetimo, Džudo savez Bosne i Hercegovine je od prošle sedmice bio uspješan organizator četverodnevnog Evropskog prvenstva u džudu za veterane, a već danas je na programu početak Kodokan Kata seminara koji će također biti organizovan u glavnom gradu BiH. Seminar će trajati do petka.

(O. Švrakić)