Od početka ove godine u Turskoj je više od 160 ljudi izgubilo život zbog trovanja alkoholom. Najčešće se ovo događalo u velikim gradovima poput Istanbula, Ankare i Izmira, ali i u turističkim središtima. Razlog tome leži u drastičnom povećanju poreza na alkohol, što je dovelo do masovne proizvodnje ilegalnih žestokih pića.
Glavni razlog okretanja ilegalnoj proizvodnji je visoka cijena legalnog alkohola, piše Deutsche Welle. Porez na alkohol u Turskoj drastično je povećan kako bi se popunila državna blagajna, što je prosječnu bocu turskog alkoholnog pića koje se zove raki učinilo luksuzom.
Danas ona košta oko 35 eura - gotovo tri puta više nego u Njemačkoj. S obzirom na to da je prosječna plaća u Turskoj oko 570 eura, mnogi su se ponovno okrenuli vlastitom pečenju rakije.

Turski ministar unutarnjih poslova, Ali Yerlikaya, izvijestio je da je do kraja februara zaplijenjeno 648.000 litara ilegalnog alkohola.
Problem je što se alkohol ne proizvodi samo za vlastitu upotrebu, već i za prodaju, uključujući ugostiteljstvo. Zbog toga je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova izdalo upozorenje turistima u Turskoj da izbjegavaju žestoka pića iz otvorenih boca ili onih s oštećenim pečatom. Inače, službeni turski pečat na boci je plavo-tirkizne boje.
Opasnost nije u etilnom alkoholu, već u metanolu, koji se po okusu gotovo ne razlikuje, naročito u začinjenim pićima poput raki. No, ispijanje metanola može dovesti do trovanja, povraćanja, sljepoće, pa čak i smrti.