Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je novom šefu ukrajinske državne straže da očisti svoje redove od ljudi koji je diskredituju nakon što su dvojica njenih oficira optužena za zavjeru za ubistvo visokih zvaničnika.

Služba državne bezbijednosti (SBU) saopštila je prošlog mjeseca da je uhvatila dvojicu pukovnika iz straže optuženih da su sarađivali sa Rusijom na planiranju ubistva Zelenskog i drugih zvaničnika, uključujući šefa vojne obaveštajne službe Kirila Budanova.

Čuvarska služba je zadužena za obezbjeđenje raznih državnih službenika.

Ubistvo Zelenskog bilo je zamišljeno kao „poklon“ Putinu, ruskom predsjedniku, koji je peti put inaugurisan u Kremlju, saopštila je SBU.

Predstavljajući u ponedjeljak osoblju pukovnika Oleksija Morozova, Zelenski je rekao da je njegov glavni cilj da osigura da se samo oni koji svoju budućnost vide vezanu za Ukrajinu pridruže agenciji.

-I, naravno, agencija mora biti očišćena od svakoga ko ne izabere Ukrajinu za sebe ili diskredituje službu državne straže - napisao je on na Telegramu.

Zelenski je otpustio prethodnika Morozova Serhija Ruda u maju, dva dana nakon što je SBU privela zaposlene u agenciji za koje je rekla da su radili za rusku Federalnu službu bezbijednosti i da stoje iza curenja povjerljivih informacija.