Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je izjavio da će sve što bude dogovoreno na mirovnom samitu u Švicarskoj "biti dio mirovnog procesa", prenosi Anadolu.

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare s švicarskom predsjednicom Violom Amherd u Burgenstocku uoči zvaničnog otvaranja samita rekao da taj dvodnevni događaj predstavlja sve dijelove svijeta i da su stavovi svake zemlje "jednako važni" za Kijev.

-Sve što bude dogovoreno na samitu danas će biti dio mirovnog procesa koji nam je svima potreban. Vjerujem da ćemo na ovom samitu biti svjedoci stvaranja istorije - rekao je Zelenski.

Istakao je da je organizovanje samita "uspjeh" u vraćanju ideje da "zajednički napori mogu zaustaviti rat i uspostaviti pravedan mir".

Amherd je rekla da samit ima "skromnije" ciljeve, jer se neće moći direktno pregovarati o miru.

-Naši ciljevi danas su skromniji. Nećemo moći pregovarati o miru za Ukrajinu ovdje na Burgenstocku, ali želimo da inspirišemo proces za pravedan i trajni mir. Želimo da poduzmemo konkretne korake u tom pravcu - rekla je predsjednica Švicarske.

Napominjući da je situacija u svijetu "teška", ponovila je posvećenost Švicarske miru i dijalogu.

-Ako želimo da inspirišemo proces ka miru, mora se uključiti i Rusija - rekla je Amherd i izrazila spremnost da pripremi teren za direktne razgovore između zaraćenih strana.

Kako je saopštilo švicarsko Ministarstvo vanjskih poslova, 92 države, uključujući 57 šefova država i vlada te osam međunarodnih organizacija, prisustvovaće samitu u blizini jezera Lucerne.