Više od 30 ruskih postrojenja za preradu i skladištenje nafte pogodile su snage Ukrajine u ponedjeljak, tvrdi predsjednik Volodimir Zelenski.

Nastavak je ovo od ranije usmjerenih napada na rusku naftnu infrastrukturu, kako bi poremetiti snabdijevanje ruske vojske naftom i ograničiti prihode Moskve za finansiranje rata protiv Ukrajine.

- Pogođeno je više od 30 rafinerija nafte, terminala i naftnih skladišta terorističke države - poručio je Zelenski službenicima Centra za specijalne operacije “A” Službe državne sigurnosti (SBU) koji su učestvovali u napadima.

Zelenski tvrdi da je Ukrajina pogodila više od 30 ruskih naftnih postrojenjaZelenski se obratio putem video snimka, bez detalja o vremenu napada.

Ukrajina je za udare koristila svoje dronove dugog dometa, koje su razvili i vojna obavještajna služba i SBU.

- Za dronove SBU udaljenost od 1.500 kilometara više nije problem - kazao je Zelenski, očigledno misleći na udar od 9. maja kada je pogođena velika fabrika za preradu nafte u regiji Baškirije.

U najnovijem napadu 21. juna, dronovi su pogodili četiri rafinerije, uključujući rafineriju Ilski, jednog od glavnih proizvođača goriva na jugu Rusije, prenosi Reuters.