Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je jutros u francuskom parlamentu da je Evropa kontinent u ratu i da Rusija neće zaustaviti svoju agresiju na granicama Ukrajine.

-Živimo u vremenu kada Evropa, nažalost, više nije kontinent mira - rekao je Zelenski u obraćanju francuskim zastupnicima.

-Ponovo se evropski gradovi razaraju, a sela pale - naveo je o ruskom bombardiranju Ukrajine.

Također je osudio otmice ukrajinske djece na okupiranim područjima.

-Ovo što je sad događa je protiv Ukrajine. Međutim, sutra može biti usmjereno na druge zemlje, a već jasno vidimo smjer agresije: baltičke zemlje, Poljska, Balkan - istaknuo je.

Zahvalio se Francuzima na vojnoj i diplomatskoj potpori

-Ruski režim ne vidi nikakva ograničenja, a čak ni Evropa više nije dovoljna - poručio je Zelenski, ukazujući na ruske vojne akcije u Siriji i sve veću prisutnost Moskve u afričkom području Sahela.

Zelenski upozorava da ruski predsjednik Vladimir Putin također pokušava "oslabiti" zemlje izazivanjem prehrambene i energetske nesigurnosti.

Smatra da je svijet bio previše "uplašen" da bi odgovorio Putinu silom. U nekoliko navrata se zahvalio Francuskoj na vojnoj i diplomatskoj podršci, nakon što je predsjednik Emmanuel Macron sinoć najavio slanje borbenih aviona u Kijev.

Zelenski je istaknuo kako je pobjeda moguća, uprkos napretku Rusa na fronti.

-Možemo li dobiti ovu bitku, svakako, da - uvjeravao je ukrajinski predsjednik koji je prvi put govorio pred francuskim parlamentom.

(Hina)