Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obećao je u utorak da neće biti kompromisa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kada je riječ o okončanju rata koji je počeo u februaru 2022..

- Vrijeme za kompromis je prošlo. Bilo je gotovo kada je Putin odabrao ubijanje umjesto sporazuma. Ruska vlada ostavlja iza sebe desetine grobalja. Okončat ćemo ovaj rat pod našim uslovima - rekao je Zelenskij na posebnoj sjednici njemačkog parlamenta.

Istakao je da je cilj Ukrajine da postane punopravna članica Evropske unije i da je u njihovom "zajedničkom interesu da Putin na kraju izgubi".

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU u februaru 2022. godine, a u junu joj je dodijeljen status kandidata. U decembru prošle godine, čelnici EU dali su zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu.

Obraćanje ukrajinskog predsjednika bojkotovalo je nekoliko zastupnika krajnje desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) i nove populističke stranke Buendnis Sahra Wagenknecht (BSW).

Zelenskij u Njemačkoj prisustvuje dvodnevnoj konferenciji o oporavku Ukrajine, na kojoj se lideri i šefovi diplomatija iz više od 60 zemalja fokusiraju na mobilizaciju međunarodne podrške za ekonomsku stabilizaciju, oporavak i reforme te zemlje.