Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u telefonskom razgovoru ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da Kina neće prodavati oružje Rusiji, rekao je Zelenski u četvrtak.
Zelenski je govorio na zajedničkoj press-konferenciji s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na summitu G7 u Italiji. Nije precizirao kada je održan razgovor sa Xijem.

Posljednji javno poznati telefonski razgovor između Zelenskog i Xija bio je u aprilu 2023., jedini takav poziv od početka ruske invazije.

- Imao sam čvrst razgovor sa (čelnikom) Kine. Rekao je da neće prodati nikakvo oružje Rusiji. Vidjet ćemo da li je osoba vrijedna ugleda. Neće jer mi je dao (svoju) riječ - rekao je Zelenski na engleskom.

Biden se uključio kad je Zelenski završio govor, rekavši: "Usput, Kina ne isporučuje oružje, već sposobnost proizvodnje tog oružja i dostupnu tehnologiju za to, tako da zapravo pomaže Rusiji."
Zelenski je rekao da ako Kijev i Kina imaju ista stajališta o miru, među njima može doći do dijaloga, te da ako Peking ima alternativni pogled, može pripremiti alternativnu "formulu mira".

Ukrajinski čelnik promovirao je svoju viziju mira u Ukrajini, koju naziva svojom "formulom mira".
- Švicarska bi ovog vikenda trebala ugostiti međunarodne delegacije iz desetaka zemalja i organizacija na summitu koji će pokušati približiti mir u Ukrajini.
Kina je krajem prošlog mjeseca rekla da neće učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini koju organizira Švicarska.
Oko 40 šefova država i vlada, zajedno s delegacijama iz 90 zemalja i organizacija, trebalo bi prisustvovati summitu koji se održava tokom vikenda u Bürgenstock Resortu na Luzernskom jezeru, javlja Hina.