Reprezentacija koja je koštala Bosnu i Hercegovinu predstojećeg Europskog prvenstva, Ukraina na ovo takmičenje ide sa velikom emocijom i nadom da će obradovati svoj narod u ratom zahvaćenoj zemlji.

Ukrajina je prošla kroz dva baražna meča. Prvi je odigran na Bilinom polju u Zenici mgdje je naša reprezentacija bila konkretnija tokom kompletne utakmice, čak smo imali i vodstvo 1:0, ali nažalost dva pogotka Ukrainaca u posljednjih desetak minuta utakmice je ukrainu odvelo u finale Play offa protiv Islanda, gdje su kasnim golom od strane krilnog igrača Chelseaja, Mykhaila Mudryka, nakon preokreta, baš kao pritiv BiH, pobijedili Island te obezbijedili svoje mjesto u Njemačkoj.

Nastupajući na prvom velikom međunarodnom turniru od invazije Rusije 2022. godine, ekipa Serhiya Rebrova - s napadačem iz Girone, Artemom Dovbykom, u dobroj je formi - imat će puno podrške u pokušaju da ponove plasman u četvrtfinale kao prije četiri godine.

To će biti četvrto Evropsko prvenstvo za Ukrajinu, koja se nije kvalifikovala između 1996. i 2008. godine.

2012. kod kuće i u 2016. u Francuskoj nisu prošli grupnu fazu, pobijedivši samo jedan meč protiv Švedske na svom debiju na turniru.

Izgubili su sljedećih pet utakmica protiv Francuske i Engleske 2012. godine i protiv Poljske, Sjeverne Irske i Njemačke 2016. godine.

Tri godine kasnije, iako su se plasirali u nokaut fazu uprkos tome što su završili treći iza Holandije i Austrije u Grupi C, nastavili su da pobjeđuju, Švedsku 2-1 poslije produžetaka u osmini finala prije nego što su poraženi sa 4-0 od Engleske u četvrtfinalu u Rimu.

U Njemačkoj, ekipa Rebrova je smještena u Grupu E sa Belgijom, Slovačkom i Rumunijom.

Ja mislim da svako razumije šta se dešava u Ukrajini. I ja mnogo o tome razmišljam, ne samo o Euru, već o našem narodu. Jednostavno želim da budem 100% spreman za jer sada nije samo riječ o fudbalu. Mislim da će, svaki fudbalski navijač gledati Euro.

I za ukrajinski narod, mislim da je to važnije nego za sve ostale. Imamo mlad tim. Sada je nova generacija došla i mi jednostavno moramo biti fokusirani i imati jak mentalitet.- istakao je Illya Zabarnyi, odbrambeni igrač ukrainske reprezentacije.

Svoj put će početi u Minhenu 17. juna protiv Rumunije, četiri dana kasnije putovaće u Dizeldorf na meč protiv Belgije, a posljednju utakmicu grupne faze će odigrati protiv Slovačke u Frankfurtu 26. juna.