Uvijek provjerite istinitost zaprimljenih poruka koje sadržavaju poveznice na druge mrežne stranice, a naročito ako je riječ o uplati novca i dijeljenju osobnih i bankovnih podataka, upozorava policija.

Krčka policija provodi kriminalističko istraživanje vezano za počinjenje prevare kojom je oštećena 71-godišnja hrvatska državljanka.

Naime, ona je jučer primila poruku putem mobitela u kojoj se nepoznata osoba predstavljala njenim članom porodice te je dovela u zabludu i od nje zatražila uplatu novca.

Na zamolbu te osobe uplatila joj je novac na bankovni račun u inostranstvu, a da prije toga nije s članom porodice provjerila navedeno.

Nakon što je kontaktirala člana porodice shvatila je da je s lažnom osobom komunicirala i da je prevarena te materijalno oštećena za četiri hiljade eura.

U cilju spriječavanja ove vrste kaznenih djela, policija upozorava građane da uvijek provjere istinitost zaprimljenih poruka koje sadržavaju poveznice na druge mrežne stranice, a posebno ako je riječ o uplati novca i dijeljenju osobnih i bankovnih podataka.