-Imao sam razgovor sa srbijanskim ambasadorom. Nije ambasador saznao od mene da se Rezolucija pravi. Srbijanski mediji su tada već "bubali" po meni - kazao je ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

-Ja sam njemu jasno rekao hoću da znaš da to što vaši mediji pišu je čisto smeće i da ne trebate vjerovati u propagandu. Ne mogu da vjerujem da ste toliko ludi da vjerujete u to. Ako imate pravi tekst Rezolucije, onda trebate znati o čemu se radi. On je pročitao tekst i vidio da ono po čemu nas srbijanska štampa ubija je netačno - dodao je za N1 ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.


-Rekao sam mu da poruči Vučiću i Dačiću da ja da sam na njihovom mjestu, podržao bih rezoluciju i bio bih kosponzor. To je način da prođete kroz katarzu jer kao negatori genocida činite krivično djelo u BiH. Moja sugestija je da to podržite - istakao je.

Potom je ispričao kako je protekao njegov razgovor sa Ivicom Dačićem.

-Zvao me Dačić na telefon, nakon dosta godina. Pitao je o čemu se radi. Ponovio sam mu sve, rekao sam: Vi ste budale ako ne podržite ovo. On mi je rekao da su u procesu pravljenja nove Vlade, pa ćemo vidjeti ko će na tu temu da razgovara. Bitno je bilo da potvrdim da je to ovako, a ne onako kako mediji pišu. On se na to malo iznenadio - ispričao je i dodao:

- Jeremić mi je napravio “sačekušu” u jednom hotelu. Imali smo neformalan razgovor. Pitao sam ga otkud on ovdje, kaže došao je da popravi nered koji je pravim. Rekao sam mu da se vrati jer nismo mi ti koji pravimo nered.