Većina zmija bira hladna, vlažna i mračna staništa, kao što su gomila kamenja, drva, dasaka, gusti grmovi ili visoka trava. Naime, ista ova mjesta rado biraju miševi i glodavci. Kako bi smanjili mogućnost pojave zmija u blizini svoga doma otklonite potencijalna skrovišta i za grabežljivce i za lovinu.

Prije svega je bitno da redovno kosite travnjak i kratite živu ogradu pogotovu onu koja raste blizu tla. Naslažite kamenje i drvo za ogrjev dalje od vrta i kuće, a još idealnije bi bilo na policama. Također, hranu za ljubimce držite u zatvorenim kontejnerima, prenosi Zdravsvet.

Ako su vaše dvorište ili vrt često posjećeni zmijama i glodavcima, razmislite o izmjenama koje će odvratiti ove štetočine od ulaska. Skratite travu da biste eliminirali skrovišta za zmije. Razmislite o postavljanju ograde otporne na zmije od čelične mreže, plastične folije ili mreže za hvatanje. Koristite materijale koji zmijama otežavaju klizanje po njima, poput listova božikovine, šišarki, ljuske jajeta i šljunka. Možda bi bilo dobro i da razmislite o sadnji biljaka koje odbijaju zmije te koje pružaju prirodno sredstvo odvraćanja. Neki uobičajeni primjeri uključuju neven, limunsku travu i pelin.