Ljubitelji bijele čokolade mogli bi se iznenaditi kada saznaju da njihova omiljena poslastica tehnički uopće nije čokolada.

Bijela čokolada se pravi miješanjem kakao putera, mlijeka u prahu, šećera, lecitina i ponekad vanilije. Zbog odsutnosti kakaove mase, bijela čokolada ima znatno niži sadržaj polifenola i antioksidativno djelovanje u usporedbi s mliječnom i tamnom čokoladom.

Zbog toga nutricionisti često odvraćaju ljude od pretjeranog uživanja u bijeloj čokoladi. Često se kaže da je 'najzdravija' čokolada tamna čokolada s visokim udjelom kakaa. Uprkos tome što nije najzdravija, u poslastici od bijele čokolade uživaju milioni ljudi šriom svijeta, ali mnogi ne znaju da ga je Nestle napravio greškom još 1930-ih.

Umjesto kakaovca, korišten je kakaov puter i tako je nastala bijela čokolada.

Dok bijeloj čokoladi možda nedostaju čvrsti dijelovi kakaa koji se nalaze u drugim vrstama čokolade, ona ima svoj jedinstveni, bogat i slatki profil okusa koji je čini omiljenom među mnogim ljubiteljima čokolade. Bijela čokolada, koja je inače široko dostupna tokom cijele godine, ipak ima svoje mjesto na policama trgovina.