Kada investiramo u znanje, investiramo u nepresušni okean, u vječni oganj koji niko ne može ugasiti, jer tim plamenom, u čijim su iskrama niti znanja, možemo graditi korisne članove naše društvene zajednice.

Povećavanjem znanja, postajemo bolji. Vođen tom poslovnom i životnom filozofijom Humanitarni fond iz Atlante, na čelu s Fadilom Cvrkom, u gradu na Drini, u Zvorniku, djeci, bošnjačkim povratnicima Podrinja, dodijelio je godišnje stipendije za školovanje.

Sada već tradicionalno, 14 godinu zaredom, dodjela stipendija Humanitarnog Fonda iz Atlante počela je u manjem bh. entitetu, u kojem je dodijeljeno 111 stipendija za područje Srednjeg Podrinja i Tuzlanskog kantona, zatim se nastavlja u Bugojnu za područje Srednje Bosne, Kantona Sarajevo i Hercegovine, a završava se u Cazinskoj medresi za djecu i omladinu s područja Krajine. Najznačajniji projekt ovog Fonda je stipendiranje nadarenih učenika i studenata iz Bosne i Hercegovine.

Zvornik, Bugojno i Cazin: Djeci bošnjačkim povratnicima dodjeljenje stipendije

''Sve je počelo od mog četvrtog razreda osnovne škole. Dolazim iz višečlane porodice i ta stipendija mi mnogo znači i za mene i za moju porodicu. Hvala osobama koje su prepoznale i podržale moje školovanje i hvala svima i gospodinu Fadilu Crvku kome sam zahvalana jer su cijenili znanje i svim osalim hvala koji su doprinijeli ovom projektu. Meni je stipendija dosta značila i podstrek mi je da nižem dalje uspjehe'', istakla je Berisa Muharemović.

Zvornik, Bugojno i Cazin: Djeci bošnjačkim povratnicima dodjeljenje stipendije

Sanida Hodžić iz Zvornika zahvaljujući ovoj stipendiji uspjela je završiti srednjoškolsko obrazovanje kao učenica generacije. Željela je zbog egzistencijalne situacije svoje porodice napustiti rodnu grudu, ali dobivanjem stipendije od fonda Atlanta svoje dalje školovanje nastavit će u BiH, na Odsjeku za medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku Medicinskog fakuteta u Tuzli.

''Htjela sam da odem iz zemlje zbog cijelog našeg sistema i nemogućnosti dobijanja stipendija i zahvaljući svim tim ljudima, prvenstveno Fadilu, ostala sam ovdje. Roditelji su mi sretni što ostajem ovdje a i ja sam što ostajem s njima''- poručila je Sanida Hodžić.

Zvornik, Bugojno i Cazin: Djeci bošnjačkim povratnicima dodjeljenje stipendije

Samo jedan od problema s kojima se suočavaju povratnici u ovom manjem bh. entitetu jeste nemogućnost izučavanja maternjeg jezika. Djeca povratnika u ovom dijelu naše domovine ne pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, bar je to slučaj u srednjim škola, ističe Meliha Herić, profesorica Bosanskoj jezika i književnosti i saradnica punih 12 godina HF Atlanta.

Nakon 14 godina predanog i humanog rada, Fond ima više od 700 članova koji žive u 23 države Sjeverne Amerike. Dosad je Fond pružio pomoć za više od 3.000 porodica donirajući tako više od 4 miliona KM za socijalno ugroženo bh. stanovništvo.

(T.Zerdo)