Sutra, 30. marta muslimani obilježavaju Ramazanski bajram. Uveliko se spremaju bajramske sofre, a osim baklave koja je neizostavna,napravite tortu s malinama i čokoladom. Recept smo pronašli na stranici Tirkizna.
Biskvit
100 g omekšalog maslaca
50 g šećera
1 vanillin šećer
1 kašika instant kafe
25 g kakao praha
50 g brašna
1 kašika praška za pecivo
2 jaja
Coulis od malina
400 g malina
40 g šećera
2 listića želatine
Krema od čokolade
300 g tamne čokolade
300 ml slatkog vrhnja
2 žumanjka
4 listića želatine
Sirup za biskvit
50 ml vode
3 kašike šećera
70 ml toplog mlijeka
pola kašike kakao praha

Priprema
Prvo pripremite coulis od malina. U zdjelu uspite hladne vode i potopite listić po listić želatine.
U manjem lončiću na laganoj vatri miješajte maline sa šećerom dok se maline ne raspadnu. Procijedite ih od košpica i u još vruće umiješajte ocijeđene listiće želatine.
Kalup za torte ili prsten za torte namjestite na 16 cm te ga s jedne stane obložite (čvrsto) nekoliko puta s prozirnom folijom. Kalup ili prsten stavite na ravnu podlogu i pazite da je zbilja čvrsto omotano prozirnom folijom da vam ne bi coulis isurio van. Ulijte pripremljeni coulis na prozirnu foliju. Ostavite 2 sata u hladnjaku da se stisne.
U međuvremenu pripremite biskvit. Kafu razmutite u dvije kašike vrele vode. Miksajte omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Dodavajte jaje, po jaje. Sve lijepo sjedinite. Dodajte kafu, kakao i brašno u kojeg ste umiješali kašiku praška za pecivo. Kalup promjera 24 cm obložite papirom za pečenje i ulijte smjesu u kalup.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pecite biskvit 20 – 25 minuta na 180 C. Ohladite.
Pripremite sirup. Uz miješanje zakuhajte šećer i vodu i kuhajte dok se šećer ne rastopi. Ugrijte mlijeko i u njemu rastopite kašiku kakao praha. Dodajte mlijeko s kakaom u vodu sa šećerom i nastavite kuhati na laganoj vatri 1 minutu.
S biskvita maknite papir za pečenje te ga stavite na stalak za tortu ili ukrasni tanjir. Kapajte malo po malo sirupa po biskvitu dok sve ne upije. Biskvit obložite acetatnom folijom i prstenom za torte, namjestite na veličinu biskvita (dobro stisnite da vam krema ne bi iscurila van kad je stavite).
Za kremu, namočite listić po litić želatine u zdjelu s hladnom vodom. Napravite čvrsti snijeg od slatkog vrhnja. Na pari otopite tamnu čokoladu i dodavajte kašiku po kašiku snijega od slatkog vrhnja, lagano špatulom sve sjedinite. Dodajte žumanjke, promiješajte i umiješajte ocijeđene listiće želatine. Vratite na paru i miješajte 5 minuta da se žumanjci termički obrade. Ohladiti na sobnoj temperaturi.
Slaganje: na već namočeni biskvit, na sredinu staviti stisnuti coulis od malina (izvadite iz frižidera i pažljivo ga odvojite od prozirne folije). Na Coulis i sa strane na biskvit pažljivo nanesite kremu od čokolade. Odmah stavite u frižider i pustite preko noći da se dobro stisne.