Odlučili ste koristiti steviju umjesto šećera, no ne znate koji omjer da koristite? Donosimo vam upute za omjer stevije i šećera.
Stevija je prah ili tekućina dobivena iz biljke Stevia rebaudiana, porijeklom iz Južne Amerike i člana porodice tratinčica. Stevia je zaslađivač bez kalorija koji prolazi manju obradu. Stevija se kroz historiju koristila za razne stvari osim za zaslađivanje vašeg omiljenog recepta za kolačiće.
Postoje dokazi da se stevija koristila za ublažavanje opekotina i osipa.
Stevijin okus je jak, otprilike je 300 puta slađa od šećera. Tako da za omjer stevije i šećera, za svaku šoljicu šećera trebate koristiti samo 1/2 kašiku.
Očito, zbog ovog omjera stevije i šećera, to također smanjuje masu sastojaka koje koristite, stoga, ako steviju zamjenjujete šećerom, pazite da otprilike 3/4 šolje uklonjenog šećera zamijenite nečim što će dodati gustoću. Jogurt, umak od jabuka, voda ili sok su sve dobre opcije.