Imate li želju pojesti nešto toplo, ukusno i zasitno, ali nemate vremena ni volje da se previše zamarate kuhanjem? Bez brige – ako pri ruci imate jaja, sir, kruh i malo mlijeka, a na raspolaganju vam je dvadesetak minuta, dovoljno vam je još samo da pratite ovaj jednostavan recept.

Ovaj obrok uspijeva i početnicima u kuhinji, a možete ga prilagođavati po želji. Umjesto feta sira možete koristiti svježi, zrnasti ili krem sir, umjesto šunke može poslužiti pečenica ili prsa , a umjesto običnog kruha odličan je i tost – idealan način da iskoristite ono što se već polako suši u kuhinji.

ko volite eksperimentisati, slobodno dodajte začine poput senfa, sezama, ili ubacite svježe povrće poput paprike i rajčice. Mogućnosti su bezbrojne, piše Slobodna Dalmacija.

Sastojci:

100 g feta sira

100 g goude ili drugog tvrdog sira

100 g šunke ili prsa

4 kašike mlijeka

1 kašika ulja

12 kriški kruha ili tosta

4 jaja

origano

so, biber

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 stepeni i lagano nauljite vatrostalnu posudu.

Nasjeckajte šunku, a sir naribajte. Feta sir usitnite vilicom, pa mu dodajte dvije kašike naribanog sira i sjeckanu šunku.

U posebnoj posudi umutite jaja s mlijekom, uljem, origanom, solju i biberom.

Šest kriški kruha (ili tosta) umačite u smjesu s jajima i slažite ih u pripremljenu posudu. Preko njih rasporedite pripremljenu smjesu sa sirom, pa sve poklopite preostalim kriškama kruha umočenim u smjesu s jajima.

Ostatak smjese prelijte preko svega, a na vrh pospite preostali naribani sir.

Pecite u zagrijanoj rerni oko 20 minuta, dok jelo ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Prijatno