Napravite lagan voćni kolač, savršen za ljeto, dijetu ili kad želite desert bez griže savjesti. Svježi sir, jogurt i mirisne jagode stvaraju osvježavajuću, kremastu kombinaciju koja osvaja na prvi zalogaj.

Sastojci:

Za podlogu:

300 g keksa
100 ml kokosovog ulja
100–130 ml mlijeka (dodavati po potrebi)

Za fil:

350 g svježeg sira
200 g jogurta
Malo vanile
Kora jednog limuna
15 g instant želatina
50 ml mlake vode

Za dekoraciju:

350 g jagoda

Priprema:

1. Sameljite keksiće u blenderu ili ih usitnite oklagijom. Dodajte kokosovo ulje i postepeno mlijeko – mijesite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Utisnite podlogu u kalup obložen papirom za pečenje i stavite u frižider da se stegne.

2. U posudi sjedinite svježi sir, jogurt, steviju, vanilu i koru limuna. U drugoj posudi pomiješajte želatin s mlakom vodom, ostavite da nabubri 5 minuta, pa lagano zagrijte dok se ne rastvori.

3. Umutite želatin u sirnu smjesu. Izlijte fil preko ohlađene podloge i ravnomjerno rasporedite. Jagode isijecite na polovine ili četvrtine i poredajte po vrhu. Možete prije izlivanja fila dodati i jagode po obodu kalupa preko keksa za još ljepši izgled i presjek. Stavite kolač u frižider da se stegne najmanje 4 sata, idealno preko noći.