Konzerviranjem se hrana održava svježom i jestivom, posebno ona koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja hrana prolazi kroz proces sterilizacije.

"Nažalost, rezultat je značajan gubitak hranjivih tvari, ali nakon što se voće ili povrće konzervira, može tako ostati godinama, sigurno od opasnih mikroorganizama", objašnjava nutricionistica dr. Jess Cording otkriva koja je, prema mišljenju stručnjaka, najzdravija konzervirana hrana.

To su svakako, kaže, konzervirane sardine ili srdele, ali i druge konzervirane ribe koje su pristupačan izvor proteina, ali i održive te ne zahtijevaju dugu pripremu ili kuhanje. Dodavanje konzervirane ribe u prehranu ima brojne zdravstvene prednosti.

"Konzervirane sardine obično imaju niži udio žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morskih plodova, posebno ako svježi nisu dostupni", rekao je Kording.

S njima, dodaje, konzumiramo veliku količinu proteina, vitamina D i protuupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje osigurava mononezasićene masti zdrave za srce, objašnjava.

Dovoljno je konzumirati dva do tri puta sedmično

Kako jesti sardine?

Zdravstvene smjernice preporučuju dvije do tri porcije ribe s niskim udjelom žive sedmično, a Kording preporučuje miješanje s tjesteninom, sirom ili krekerima za međuobrok.

"Volim iz zgnječiti viljuškom i jednostavno dodati u salatu“, rekao je Kording za Mind Body Green, a postoje i bezbrojni drugi načini za uključivanje konzerviranih sardina u prehranu, prenosi Borba.me s portala Večernji list.