Kako dan polahko nestaje, tradicionalno pucnjem topa sa Žute tabije najavljuje se kraj posta. Na ovom mjestu kako to tradicija nalaže okupljaju se brojni građani i turisti, uživajući u prelijepom pogledu na grad i iftaru pod otvorenim nebom. Ovo je mjesto gdje se u zraku osjeća duh zajedništva i tradicije.
Već decenijama, Smail topdžija s ponosom najavljuje početak iftara pucnjem topa, svjestan velike odgovornosti koju nosi. Taj zvuk nije samo signal za iftar, već i dio naše tradicije, koja spaja generacije.
„Od '97. smo krenuli a bilo je i prije, Žuta tabija i takozvani top, ovo je nekad i bilo zvalo se top, zovu zbog toga upravo top, prije, bilo je i prije Kraljevine i Jugoslavije Pa su onda ukinuli poslije Drugog svjetskog rata bilo nam ukinuto pa je onda ponovo se to pokrenulo, jedna ekipa dobrih ljudi koji su pokrenuli pa sve do sada. Imamo ovdje na Humu, imamo na Mojmilu, u Hrasnici, Osijeku imamo u Rakovcu, ima dosta uglavnom pokriven, ima i Žuč, mislim da je pokriven cijeli grad.“- rekao je topdžija Smail Krivić.

Neki od njih su se odlučili da iftar dočekaju na zraku s predivnim pogledom na grad. Na Tabiji se iftar osjeća svim čulima- zrakom se širi miris vrućih somuna mješajući se s toplinom ramazanske atmosfere.
„Kako kad, mi bi voljeli skoro svaku noć, ali kako prilike dozvole, posao i tako to, ali uglavnom jednom dva put sigurno barem zbog djece, neka lokalna tradicija i to je baš lijepo, navikli smo već- rekao je Džanan Hamza.
„Dolazim ovdje od 1985. godine kad mi se rodila druga kćerka eto tri četiri puta kako se može doći, eto to je redovno, evo sad pogotovo sa unučadima to je svako drugu noć - ističe Gljiva Fadil.
Na Tabiji smo sreli i Lilly iz Kine. Kako kaže, vodič nam je preporučio, rekavši da ovo mjesto ima dobar pogled na grad. I stvarno je lijepo ovdje biti uz Ramazan i uživati u ovom pogledu.
„Pa za ramazan gledam da budem bar u Sarajevu sa ženom i djecom provedem pola ramazana, a od to pola jednom bar da dođem ovdje, jer ovo je ipak naš običaj, naša tradicija, naš top i fin je osjećaj. Sad smo ponijeli ono što nije u kućnoj atmosferi, u kućnoj atmosferi u mene žena napravi standardni iftar, hurma, boza ili limunada, čorba ili supa, topa. E, onda sad imaju jod dvije tri vrste jela, znate kako je ramazan uvijek što se kaže blagodat Božija, ima tu puno vrsta jela, pa bude dosta postača, ali ostane i za sehur - kazao je Sivić.