Dodavanje prstohvata kurkume u jutarnju kafu može biti jednostavan, ali vrlo koristan ritual za probavni sistem.

Aktivna supstanca u kurkumi, kurkumin, poznata je po svojim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima. Može pomoći u smanjenju nadutosti i gasova, olakšati varenje te podržati ravnotežu korisnih bakterija u crijevima.

Osim što doprinosi zdravlju crijevne mikroflore, kurkuma može stimulisati proizvodnju žuči, što dodatno pomaže razgradnji hrane, posebno masnoća. Iako ima blago gorak i zemljani ukus, u kombinaciji s kafom i, recimo, malo cimeta ili biljnog mlijeka, kurkuma se lijepo uklapa u jutarnju rutinu.

Važno je napomenuti da se kurkumin bolje apsorbuje u organizmu kada se kombinuje s malo crnog bibera – pa čak i prstohvat tog začina može pojačati njegove efekte.

Evo nekoliko razloga zbog kojih biste kurkumu trebali dodati u kafu

Evo i recepta za "zlatnu kafu":

-1 šoljica svježe skuhane crne kafe (espresso ili filter)

-1/2 kašičice kurkume u prahu

-prstohvat crnog bibera (povećava apsorpciju kurkumina)

-1/2 kašičice kokosovog ulja ili ghee maslaca (pomaže apsorpciju)

-po želji: 1/2 kašičice cejlonskog cimeta, 1 kašičica meda ili javorovog sirupa, malo biljnog mlijeka (bademovo, zobeno, kokosovo)

U malu šerpicu dodaj kurkumu, crni biber, kokosovo ulje i cimet ako koristiš, zatim sipajte svježe skuhanu kafu preko začina i dobro promiješajte.

Po želji dodajte malo biljnog mlijeka i zasladite po ukusu.

Umutite sve ručno ili pomoću štapnog miksera da se dobije fina, pjenasta tekstura, piše Faktor.