Francuska salata je neizostavan dio blagdanskog stola u mnogim domaćinstvima. Iako postoji mnogo varijacija, ovaj recept donosi klasičnu verziju koja će zadovoljiti sve generacije.

Sastojci

-450 g zamrznute mješavine graška i mrkve

-300 g krompira

-200 g kiselih krastavaca

-Sol

Za nadjev

-360 g majoneze

-2 kašike kiselog vrhnja

-1 kašika senfa

-Crni biber

-Sol

Priprema

Zamrznutu mješavinu graška i mrkve skuhajte u posoljenoj vodi 10-15 minuta dok ne omekša. Ocijedite i ohladite.

Krompir skuhajte u kori u posoljenoj vodi dok ne omekša. Nakon kuhanja, ogulite i narežite na jednake kockice.

Kisele krastavce narežite na sitne kockice.

U velikoj zdjeli pomiješajte kuhano povrće, krompir i krastavce.

U posebnoj zdjeli pripremite nadjev i pomiješajte majonezu, kiselo vrhnje, senf, sol i papar.

Prelijte nadjev preko povrća i lagano promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Ohladite salatu prije posluživanja.

Francuska salata: Klasični recept koji nikada ne razočara

Posluživanje

Ova francuska salata savršeno se slaže s pečenim mesom ili kao samostalno jelo uz svježi hljeb.

Za dodatnu svježinu, možete dodati nasjeckani peršin ili malo limunovog soka.