Frižider je naš najbolji saveznik u očuvanju svježine, ali nije važno samo šta stavljamo u frižider već i gdje tačno. Jedna od najčešćih grešaka krije se u odjeljku za kojim najčešće i najbrže posežemo - vratima.
U nastavku otkrivamo koje to namirnice držimo na potpuno krivom mjestu.
Mlijeko često viđamo na policama, a to nije dobro jer u njima su temperature najviše i najnestabilnije, što mlijeku skraćuje rok trajanja i povećava rizik od kvarenja. Umjesto toga, držite ga na stražnjoj polici.
Iako mnogi frižideri imaju držače za jaja na vratima, to nije najbolje mjesto za njih. Jaja vole stalnu temperaturu, a učestale promjene mogu narušiti njihovu svježinu i ubrzati razvoj bakterija. Najbolje ih je držati u kutiji, na srednjoj polici.
Zbog masti koje sadrže, orašasti plodovi i sjemenke brzo oksidiraju ako nisu na stabilnoj hladnoći. Ako ih već držite u frižideru, birajte stražnji dio, a idealno je da budu u hermetički zatvorenoj posudi.

Većina umaka sadrži sirće ili so, koji djeluju kao prirodni konzervansi. Držanje u vratima frižidera im ne šteti direktno, ali smanjuje intenzitet okusa i arome. Bolje im je na polici dok su neotvoreni, a onima kvarljivijim negdje dublje u frižideru.
Vrata frižidera će maslac od kikirikija i slične namaze često pretvoriti u tvrdu masu koju jedva možete namazati. Pritom, ako nemaju dodatne konzervanse, nestabilna temperatura može dovesti do razdvajanja ulja. Čuvajte ih zatvorene na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline.