Mnogim zadarskim ugostiteljima turistički juli nije ispunio očekivanja. Kažu - turista ima, ali rijetki dolaze u restorane. Čak i kad dođu - potroše znatno manje nego proteklih godina.
Kako će potrošiti novac tokom sedam dana provedenih u Zadru - dobro je pazila četveročlana porodica iz Belgije.
Uglavnom smo jeli u restoranima izvan centra grada, katkad i u gradu, u restoranima brze hrane, rekao je Marco iz Belgije.
Mihael dodaje kako su cijene u staroj jezgri prilično visoke, a izvan centra su u redu.
Gostima iz dalekih destinacija Hrvatska je iznenađenje.
Bilo nas je četvero, svi smo naručili pizzu i piće. Račun je bio oko 80 eura. I to baš u centru grada, pizza je bila izvrsna, tako da smo bili iznimno zadovoljni, rekla je Hana iz Meksika.
Igor iz Brazila smatra kako su cijene u redu.
Nisu previsoke, u odnosu na mnoge druge gradove koje sam obišao, kaže.
Troškovi u ugostiteljstvu, kao i cijena radne snage samo rastu i cijene su morale ići gore.
Ako vidite punu terasu... da si skup, vjerojatno tu ne bi bilo nikoga. Mislim da mi još uvijek nismo skupi i da je prevelika rasprava o tome. Mislim da je puno skuplji život u Hrvatskoj, nego usluga, kaže Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja Zadar.
Pojedini ugostitelji sa zadarskog Poluotoka kažu da je ova sezona mnogo lošija od prethodnih.
Ima ljudi, ali kao što vidimo, to su većinom mladi ljudi koji su više za klubove, zabave, nisu neki potrošači, kaže Antonio Jasić, barmen.
Kako je rekao jedan ugostitelj - turista ima, gostiju nema. Pa gdje onda jedu?
Fast food, pizza, burgeri, kolodvori, pekare, bureci. Nisu neki potrošači, nisu to gosti koji će kao prijašnjih godina potrošiti 100 eura po glavi, nego su to sad cifre od 25-30 eura po glavi, ističe Antonio.


