Kontinuirani rast cijena odrazio se i na još jedan tradicionalni jesenji posao, pripremu zimnice. Pored poskupljenja povrća, poskupjeli su i gotovi proizvodi, pa je tako tegla ajvara skuplja od kilograma mesa. Pripremiti ili kupiti, stoga, sve je manje dilema.
U domu Dževdane Hamzić i ove godine se ne odustaje od tradicije pripreme zimnice. Najzahtjevnija je, kaže, priprema ajvara, koji je ove godine skuplji od mesa.
Što se tiče kisele zimnice, priprema ajvara najzahtjevniji je proces, treba da se dođe do kvalitetne paprike i patlidžana, pa da se ispeče, pa proces guljenja, pa mljevenje, pa pečenje, jer je najbolje da se peče na drvetu, i tu najmanje četiri sata treba miješanje- Ipak, tradiciju prati i realnost rasta cijena i troškova proizvodnje. A računica je, kažu, jasna – ko proizvodi svoje povrće, priprema zimnice se itekako isplati - veli Hamzić za BHRT.

Ko nema svoje sirovine, veoma je teško da pravi, bolje da kupi, ali ko ima svoju sirovinu, bolje da pravi, kaže Ramiza Bogaljević.
Može se napraviti sa kartonom kupusa i paprika maltene za čitavu zimu jedna porodica. Kilogram paprika košta pet maraka, karton kupusa oko 15. Karfiol je četiri marke za kilogram, dok je među najskupljima bijeli luk, sa cijenom od 15 maraka za kilogram, koji je nezaobilazni sastojak zimnice - objašnjava Bogaljević.
Olenija Trifković, prodavačica na pijaci navodi kakvo je stane na tržnici.
Pomalo ide, ne neke velike količine i kupuje se, ko je naučio on će napraviti, neće mnogo, ali napravi. Kupus više ide na vrećice, a roga na kilo - govori.
Cijena povrća samo je jedan dio troška koji ulazi u jednu teglu gotove zimnice. Naplaćuje se, odnosno trošak je i ambalaža, tegla, poklopac, tu su i začini koji se koriste za pripremu, sirće, šećer i, naravno, trud domaćice.


