Ove sedmice zato predlažemo lagane, ali izuzetno zasitne salate koje se mogu konzumirati kod kuće ili ponijeti na posao i/li piknik.
Ponedjeljak bez mesa otvaramo s finom proteinskom salatom od kvinoje, slanutka, orašastog voća i pokojega začina.
Ove sedmice uživaćemo i u toplo-hladnoj salati od patlidžana, sira i pinjola, ali i u indonezijskom jelu gado gado.
Za ljubitelje mesa tu je salata od kvinoje i piletine, ali i ona od tjestenine i komadića šunke.
Kada se zaželite nečega slatkog, pojedite osvježavajuće voće ili salatu od pečenog voća koju vam mi predlažemo ove sedmice.
Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata – po jedan za svaki dan idealnih kad je vani vruće.
Ponedjeljak – proteinska salata sa slanutkom
Ova salata od kvinoje, slanutka i povrća idealan je izbor kada vam se ne da dugo stajati za šporetom. Obiluje bjelančevinama biljnog porijekla, svježa je, ukusna i može potrajati nekoliko dana u frižideru. Štaviše, okus će biti bolji dan nakon što je napravite.
Utorak – salata od pečenog patlidžana, sira i pinjola
Salata od patlidžana, sira i pinjola idealno je ljetno jelo. Patlidžani se kratko prepeku kako bi im se uklonila gorčina, a potom sjedine s fetom, pinjolima i osvježavajućim dresingom te svježim začinskim biljem poput mente.
Srijeda – salata od tjestenine i šunke
Hladna salata od kuhane tjestenine još je jedno fino i zasitno jelo koje možete nekoliko dana držati u frižiedru. Pripremiti je možete, pak, od sastojaka koje imate na raspolaganju kod kuće.
Mi vam predlažemo kombinaciju šunke, sira i graška obogaćenu dresingom na bazi majoneze – koja se sviđa baš svima

Četvrtak – gado gado
Gado gado je indonezijsko nacionalno jelo – svojevrsna salata sastavljena od svježeg i kuhanog povrća, kuhanih jaja i prženih komadića tofua ili tempeha, a koje se poslužuje s preljevom na bazi kikirikija.
Ime gado u indonezijskoj se kulturi odnosi na jelo koje se konzumira bez riže. Uistinu, u njemu nema te opšteprisutne žitarice. Umjesto toga obično sadrži kuvani krumpir, mahune, klice graha, špinat i slično povrće. Imamo recept!
Petak – salata s kuvanim krumpirom i tunom
Tuna iz konzerve izuzetno je fleksibilna i ukusna namirnica. Umijesite je sa različitim izvorima ugljikohidrata – od riže do tjestenine. Mi vam za danas predlažemo finu kombinaciju s kuhanim krompirom koja se prelijeva toplim temeljcem i koji joj daje nevjerovatnu sočnost.

Subota – pečeno voće sa sladoledom
Voće i sladoled savršeni su par, a pogotovo ako slasno ljetno voće prvo ispečete na roštilju ili gril tavi. Upotrijebiti možete voće koje imate na raspolaganju poput breskvi, marelica, šljiva, trešanja…
Nedjelja – salata od piletine i povrća
Ako želite ukusno i zasitno jelo koje obiluje bjelančevinama, u salatu dodajte i nešto pečene piletine koju ste kupili već pečenu u trgovini ili vam je ostala od nekog prijašnjeg ručka.
Pomiješajte je s finim sezonskim povrćem, a za dodatnu dozu volumena i zasitnosti dodajte i malo kuhane kvinoje, bulgura ili kus-kusa, prenosi Dnevnik.hr.