Marinirana riba idealan je izbor za lagan, ali hranjiv ručak koji ne opterećuje organizam, a istovremeno pruža obilje energije. Bez obzira na to da li je pripremate za porodični obrok ili posebnu priliku, uvijek će biti zdrava i ukusna.

Sastojci za marinirane filete pastrmke

800 g fileta crvene pastrmke
1 kašikica soli
1 kašikica mješavine začina
4 kašike maslinovog ulja
1 kašika maslaca
½ kašikice bijelog bibera
2 češnja bijelog luka
2 limuna

Priprema

U posudu staviti filete pastrmke pa ih marinirati sa sjeckanim bijelim lukom, sokom od limuna, maslinovim uljem, soli, bijelim biberom i mješavinom začina. Filete marinirati pola sata pa ih pržiti na ulju i maslacu nekoliko minuta sa obje strane.

Pripremljenu ribu servirati na podlogu od riže sa povrćem.

Sastojci za rižu sa povrćem

1 šolja riže
jedna glavica crvenog luka
1 mrkva
1 svježa crvena paprika
1 tikvica
3 kašike zamrznutog graška
2 kašikice soli
½ kašikice bijelog bibera
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika maslaca
1 kašikica mješavine začine
Priprema riže

U tavi propržiti sitno sjeckani crveni luk na ulju i maslacu. Dodati mrkvu, papriku, grašak i tikvicu te pržiti nekoliko minuta. Zatim dodati rižu pa propržiti sa povrćem. Posoliti, pobiberiti i dodati mješavinu začina sa povrćem. Podliti sa vodom i kuhati rižu uz povremeno miješanje. Po želji dodati maslac.

Kada je riža gotova posuti je sjeckanim peršunom i servirati kao podlogu pripremljenim ribljim filetima. Uz ribu poslužiti kriške limuna.