Sastojci:
Dresing:
2 kašike maslinovog ulja
4 kašike limunovog soka
2 kašike vode
2 kašike svježe nasjeckanog peršuna
2 kašičice suhog bosiljka
2 čehna protisnutog bijelog luka
1 kašičica suhog origana
1 kašičica soli
biber po ukusu
Salata:
500 gr filea pilećih prsa
1 kašika maslinovog ulja
200 gr zelene salate
1 veći svježi krastavac
4 komada cherry paradajza
1 glavica luka
1 zreli avokado
60 gr očišćenih crnih maslina
2 kriške limuna

Priprema:
Dresing:
1. Sjedinite sastojke
Pomiješajte sve navedene sastojke za dresing, izlijte polovicu u plitku posudu, a ostatak stavite u frižider.
2. Marinirajte piletinu
Dodajte piletinu u plitku posudu s marinadom i stavite u frižider na 30 minuta, a za to vrijeme pripremite salatu.
Salata_
3. Narežite povrće
Zelenu salatu operite, očistite i natrgajte ili narežite na manje komade, svježi krastavac narežite na kockice, a cherry paradajz na četvrtine. Luk nasjeckajte na tanke ploške, avokado prerežite po dužini, uklonite košpicu i kašikom izvadite meso, a zatim narežite na prutiće. Masline ostavite u komadu ili narežite na kolutove.
4. Ispecite piletinu
Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i ispecite piletinu, otprilike 4 minute sa svake strane. Izvadite na dasku, ostavite 5 minuta da se ohladi i narežite na prutiće.
5. Poslužite
Povrće rasporedite u veću posudu, poslažite narezanu piletinu, prelijte ohlađenom polovicom dresinga i servirajte uz kriške limuna. Po želji rasporedite u manje posude.
Prijatno