Jajuša ili jajara je pita koja se pravi od jaja. Iako se prema starinskim receptima, razvijalo tijesto, ovaj recept je znatno jednostavniji jer se koriste gotove kore za pitu pa će jelo biti na stolu za pola sata.
U nekim krajevima se naziva još i bjelopita, a kako to obično bude recept se razlikuje od mjesta do mjesta. Naime, u nedostatku nekih namirnica, uvijek možete improvizirati.
Sastojci:
- pet jaja
- pola pakovanja gotovih kora za pitu
- nekoliko kašika svježeg sira (možete koristiti i pavlaku kao zamjenu)
- 300 mililitara mlijeka
- Ulje
Priprema:
Najprije uključite rernu na 200 stepeni kako bi se zagrijala. Umutite jaja, nekoliko kašika svježeg sira ili pavlake te 300 mililitara mlijeka. Uljem namastite tepsiju pa stavite dvije kore.
Prelijte s nekoliko kašika smjese pa stavite jednu koru, ponovite postupak dok vam ne ostane jedna kora s kojom ćete pokriti pitu. Na kraju, premažite koru s malo ulja i po želji pospite sa sjemenkama susama. Pitu stavite u zagrijanu rernu i pecite nekih 20 minuta.