Ako se plašite razvlačenja domaćih kora za pite, nema potrebe, mi vam donosimo odličan recept i pripremu objašnjenu korak po korak.

Sastojci:

900 gr glatkog brašna
500 ml vode
pola kašikice soli
ulje

Priprema:

U zdjeli srednje veličine kuhačom sjedinite sve sastojke, pa ručno umijesite glatko, mekano i elastično tijesto.

Manju zdjelicu premažite uljem i u nju stavite tijesto. Prekrijte zdjelicu plastičnom folijom i ostavite da odmara najmanje 30 minuta.

U ovom trenutku, prije stavljanja u nauljenu zdjelicu, tijesto možete podijeliti u više dijelova, u slučaju da želite razvlačiti manje "plahte" tijesta, odnosno kore.

Kako napraviti savršene domaće jufke za pitu: Recept koji uvijek uspijeva

Svaku lopticu (ili jednu veliku loptu) malo razvaljajte i nauljite. Stavite na tanjir, prekrijte prozirnom folijom i ostavite još pola sata da se odmaraju.

Stavite razvaljane, nauljene i odmorene loptice, jednu po jednu, na radnu površinu,, i počnite pažljivo razvlačiti na sve strane. Punite nadjevom po želji, zamotajte i stavite u nauljen kalup za pečenje.