Tokom kuhanja jaja, posebno veće količine, mnogi su u dilemi da li će jaja biti mekana, da li će se prekuhati, a tačna minutaža kuhanja jaja direktno utiče na to kakvo će jaje biti iznutra.
Bilo da je u pitanju manja količina jaja ili ih kuhate mnogo u nekoj velikoj posudi ovo će vam pomoći da dobijete rezultat kakav želite:

Ključanje 4 minute - bjelance je skuhano, ali je žumance tečno i kremasto.
Ključanje 6 minuta - bjelance čvrsto, a žumance mekano i srednje gustine - idealno za salate.
Ključanje 8 minuta - čvršće žumance, ali i dalje pomalo kremasto u sredini.
Ključanje 10 minuta - žumance potpuno skuhano, ali i dalje sočno, bez zelenkaste ivice.
Ključanje 12 minuta - klasično tvrdo kuhano jaje - čvrsto i suho.

Kako znati da li su jaja dovoljno kuhana?

I konačno ključanjem jaja 15 minuta dobije se prekuhano jaje; žumance postaje zrnasto i dobija sivkastozelenu nijansu oko ivica - jestivo, ali nije najukusnije.