I ove večeri nastavljamo ramazansko druženje kroz spremanje tradicionalnih jela u 'Razamanskoj sofri'.
Izeta iz Ostrošca bila je zadužena za slatki dio iftara, a na Safetov nagovor, uz pitu s šljivama i orasima, spremala je brdare. Riječ je o krajiškim hurmašicama o kojima su podijelili i jednu zanimljivu anegdotu.
-Kada se zaliju i počnu piti vodu, šire se i zato se kaže 'tamo se 'vamo se', objasnio je Safet.

Slani dio iftara bio je baziran na prasi, namirnicu koja je, kako kažu, nepravedno zapostavljena.
-Pravit ćemo pirjan od prase. Ona može da posluži kao idealna zamjena za luk u čorbama. Ima intenzivan miris zbog eteričnih ulja sumpora. Pomaže kod holesterola, snižavanja pritiska i problema s disajnim putevima - objasnio je Miran.

Naši chefovi još jednom su podsjetili na racionalno korištenje namirnica jer u kuhinji je, kako kažu, najvažnije imati vremena i posvećenosti.