Teletina je lagano i lako probavljivo meso, bogato vitaminima B grupe i mineralima poput cinka i željeza, koji su važni za imunitet i normalno funkcionisanje organizma. Riža osigurava dugotrajan osjećaj sitosti, naročito kada se posebno priprema na laganoj vatri.

Sastojci

400 g telećeg mesa
200 g riže
1 glavica crvenog luka
2 češnja bijelog luka
150 g graška
100 g mrkve
2 kašike mješavine začina
1 kašikica soli
½ kašikice bibera
1 kašika peršuna
2 kašike maslaca

Priprema

U tavi na ulju popržiti sitno sjeckano teleće meso dok ne dobije smeđu boju. Isprženo meso izvaditi na toplo. U istoj tavi popržiti crveni i bijeli luk, grašak i mrkvu te dodati rižu. Povremeno miješati i nakon nekoliko minuta zaliti temeljcem. Temeljac dodavati postepeno kada je riža upila svu tečnost.

Pred kraj dodati proprženu teletinu. Lagano miješati, dodati maslac i sačekati da se sastojci sjedine. Poslužiti toplo, po želji posuti ribani zreli sir.