Postoje mnoge prevare da bi se jagode bolje prodale što je više nego dobar razlog znati kako prepoznati domaću jagodu od uvozne. Jagode koje su uzgajane u domaćim plastenicima ili poljima takođe mogu biti tretirane pesticidima, a to što su domaće ne isključuje tu opciju.
Razlika kupljene i domaće jagode je u par karakteristika – ukusu, boji, mirisu i izgledu.
Glavna razlika domaće i jagode iz uvoza je u ukusu. Kao i razlika kod uvoznog i domaćeg paradajza, jagode proizvedene lokalno imaće puno intenzivniji ukus. Neće se imati utisak kao da su plastične ili kao da bi trebalo da im dodate šećera da bi imale barem neki ukus. Domaće jagode imaju jak, sladak i ukusan ukus koji ostaje u ustima i nakon konzumiranja. Također, kad se koriste u kolačima, daju snažnu aromu.
Kupljene uvozne jagode vrlo često nemaju nikakav miris ili je on vrlo slab. Kao i kod ukusa, on će biti polovičan i jedva će podsjećati na jagodu. Razlog za to je što se uvozne jagode često beru dok nisu zrele i crvene. Boju i miris daje sunčeva svjetlost koja u ovom slučaju izostaje.

Za razliku od uvoznih jagoda, domaće jagode će biti nepravilnog oblika, s deformacijama i pukotinama. U posljednje vrijeme se kod uvoznih jagoda zapažavaju vrlo veliki plodovi. Kod domaćih jagoda je to rijetkost te će većina biti srednje veličine i pune nepravilnosti u obliku. Uz to, uvozne jagode su jajko tvrde na dodir i dok se jedu, dok su domaće puno mekše.
Dok su uvozne jagode intenzivne crvene boje, domaće ne moraju biti takve. Svakako, to zavisi od sorte, ali domaće jagode variraju od svijetlocrvene do tamnocrvene boje. Boja domaće jagode unutra može biti puno svjetlija od spoljašnjeg dijela, dok će uvozne jagode biti jarko crvene iznutra i spolja.