Ako tražite ideju za toplo, zasitno i ukusno jelo koje će nahraniti cijelu porodicu, imamo recept koji će vas oduševiti! Kremasti složenac s gljivama, povrćem i parmezanom savršena je kombinacija ukusa, a uz to se priprema za samo sat vremena.

Ovo jelo je idealno za šest osoba i pravi je pogodak za sve ljubitelje domaće, utješne hrane s dozom sofisticiranosti.

Sastojci:

maslinovo ulje, puter, gljive 800 g, papar i sol, luk, mrkva, celer stabljika, češnjak, brašno 0,25 šalica, povrtni temeljac 500 ml, mlijeko 500 ml, grašak, senf, timijan, vinski ocat, oštro brašno 1,75 šalica, prašak za pecivo, parmezan 40 g.

Nesvakidašnja delicija za ljubitelje domaće hrane: Evo kako napraviti pitu od gljiva

Priprema:

Za nadjev prvo zagrijte jednu kašiku maslinovog ulja i malo putera u tavi. Dodajte polovinu gljiva, kratko ih propržite uz povremeno miješanje, a zatim ih izvadite na tanjir. Ponovite isti postupak s preostalim gljivama.

U istu tavu dodajte ostatak putera, pa propržite sitno sjeckanu mrkvu, celer i luk dok ne omekšaju. Zatim dodajte usitnjeni bijeli luk, pospite sve brašnom i dobro promiješajte. Postepeno ulijte temeljac i mlijeko, pa vratite gljive u smjesu. Dodajte grašak, senf, timijan i nekoliko kapi vinskog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne, a zatim je prebacite u pripremljeni kalup za pečenje.

Za tijesto, u većoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so, biber i hladni puter narezan na komadiće. Dodajte naribani parmezan i sitno sjeckani mladi luk. U sredini smjese napravite udubljenje i u njega ulijte mlijeko. Lagano umijesite tijesto dok se ne poveže, zatim ga rasporedite preko nadjeva u kalupu.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa i hrskava. Poslužite toplo i uživajte!