Kod pripreme baklave, tulumbi, hurmašica, ružica, kadaifa, agda predstavlja jedan od najvažnijih koraka.

Ovaj gusti preljev od šećera i vode ne samo da obogaćuje okus kolača, već im pomaže da ostanu sočni i svježi danima.

Za najbolju agdu bit će vam potrebno: 500 g šećera, 250 ml vode, 1 kašičica limunovog soka, vanilin šećer ili ekstrakt (po želji) i ružina vodica (opcionalno).

Prvi korak je da pomiješaje šećer i vodu. Zagrijte dok ne proključa, zatim kuhajte 5–10 minuta na srednjoj vatri. Dodajte limunov sok i nastavite kuhati još 10–15 minuta, dok se ne zgusne. Po želji dodajte vaniliju ili ružinu vodicu, a zatim ostavite da se agda ohladi.

Važno je da ne kuhate predugo, ne zaboravite limun jer on balansira slatkoću i da aromatične dodatke dodajete umjereno.

(Foto: Cvjetna Oaza)