Kokosova voda je uobičajen napitak na odmoru. Međutim, jedan Danac (69) preminuo je nekoliko sati nakon što je popio kokosovu vodu koju nije pravilno čuvao u frižideru. Prema izveštaju iz 2021. godine, bila je lošeg ukusa.

Samo nekoliko sati nakon što je popio kokosovu vodu, 69-godišnji muškarac je počeo da se znoji, osjeća mučninu i povraća. Bio je dezorijentisan, nije mogao da održi ravnotežu i imao je blijed ten.

Analize urađene u bolnici pokazale su ozbiljno oticanje mozga, ali ljekari nisu odmah mogli da utvrde uzrok reakcije. Uprkos intenzivnoj njezi zbog metaboličke encefalopatije - stanja u kojem problemi sa metabolizmom izazivaju disfunkciju mozga - proglašen je moždano mrtvim 26 sati nakon prijema u bolnicu, a aparati za održavanje života su isključeni.

Muškarac preminuo nakon što je popio popularnu vodu: Analize pokazale oticanje mozga

"Otprilike 4,5 sati prije prijema, pacijent je popio kokosovu vodu direktno iz kokosa koristeći slamčicu. Pošto je voda imala loš ukus, progutao je samo malu količinu. Zatim je otvorio kokos i rekao svojoj supruzi da je unutrašnjost bila sluzava i pokvarena", navodi se u izvještaju objavljenom u časopisu Emerging Infectious Diseases.

"Kokos je bio prethodno oljušten, s vidljivim endospermom na vrhu radi lakšeg pristupa rupama i vodi. Uz njega je bila priložena slamčica, koja je korišćena za probijanje kokosa u trenutku konzumacije. Preporučena temperatura čuvanja bila je između 4°C i 5°C u frižideru, ali je kokos stajao na kuhinjskom stolu mjesec dana nakon kupovine", dodaje se u izveštaju.