Na listu najukusnijih bosanskih tradicionalnih poslastica uvrstile su se hurmašice, kojima malo ko može odoljeti. Recept za njihovu pripremu je veoma jednostavan – prave se od pečenog tijesta prelivenog agdom. Tijesto se prvo ispeče, a zatim se kupa u agdi.

Donosimo vam recept s kojim ne možete pogriješiti. Za pripremu će vam trebati veći čisti pleh koji nećete mastiti. Ovaj preukusan desert je još bolji kad odstoji preko noći.

Sastojci za tijesto

2 jaja

250 g šećera

4 kašike jogurta

½ praška za pecivo

1 vanilin šećer

5 kašika ulja

450 g glatkog brašna

50 g oštrog brašna

250 g maslaca

100 g oraha (za punjenje)

Ovakvim hurmašicama niko im ne može odoljeti

Sastojci za agdu

250 g šećera

500 ml vode

Sok od pola limuna

Nekoliko tankih kriški limuna

Priprema

Ovakvim hurmašicama niko im ne može odoljeti

Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte ulje, jogurt i omekšani maslac pa sve dobro izmiješajte. Postepeno umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i vanilinim šećerom. Mijesite dok ne dobijete mekano, ali kompaktno tijesto.

Od tijesta uzmite male komade i rukama oblikujte duguljaste hurmašice. U sredinu svake utisnite polovinu oraha i lagano zatvorite. A za prepoznatljivi uzorak, pritisnite ih na rende.

Posložite hurmašice na pleh i pecite ih u prethodno zagrijanoj rerni. Prvih 5-10 minuta pecite na 200 Celzijusovih stepeni, dok ne porumene, zatim smanjite na 160 stepeni i pecite još 30-ak minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.

Dok se hurmašice peku, napravite agdu – pomiješajte vodu i šećer u šerpi i pustite da prokuha. Dodajte limunov sok i kriške limuna, smanjite vatru i kuhajte još pet minuta.

Kad su hurmašice gotove, ostavite ih da se malo ohlade, pa ih prelijte toplom (ne vrućom) agdom. Ostavite ih nekoliko sati da upiju sirup i postanu sočne.