Neke namirnice imaju izuzetne zdravstvene prednosti, a istovremeno su lako dostupne i jednostavne za pripremu. Iako možda nisu prva opcija kada je u pitanju ukus, uz pravilnu tehniku kuhanja mogu postati veoma ukusne i naglasiti svoju nutritivnu vrijednost. Pored toga što obezbjeđuju važne vlakna i minerale, ove namirnice igraju ključnu ulogu u jačanju imuniteta i održavanju opšteg zdravlja.

Jedna od takvih namirnica je brokoli, koji se zbog svog bogatog nutritivnog sastava često naziva „elektronom u ishrani“.

Brokula je odličan izvor vitamina C, K i A, kao i važnih minerala poput kalcijuma, kalijuma i gvožđa, kako se navodi u naučnom pregledu njegovih svojstava, koji prenosi Vogue. Pored toga, bogat je antioksidansima, uključujući vitamine C i E i flavonoide, koji pomažu u zaštiti ćelija i smanjenju upale.

Ovo je najzdravije povrće prema novom istraživanju

Brojne studije pokazuju da brokoli doprinosi zdravlju srca, podržava varenje i može imati antiinflamatorna, antioksidativna i antikancerogena svojstva.

Također, vitamin C iz brokolija stimuliše sintezu kolagena, dok vlakna pomažu u regulisanju varenja i održavanju ravnoteže crijeva.