Ne samo da je vizuelno neodoljiva, već je i prirodan izvor omega-3 masnih kiselina, a zahvaljujući čija sjemenkama i ovsenim pahuljicama – pruža dugotrajan osjećaj sitosti.

Ovsena kaša se preporučuje za poboljšanje probave, za normalizaciju holesterola, kao i kod osoba koje žele da regulišu visok pritisak i pretjeranu tjelesnu težinu.

Potrebne namirnice:

- 3 kašike ovsene kaše

- 1 kašika čija sjemenki

- 1⁄2 kašike domaćeg meda

- 3 kašike grčkog jogurta

- svježe jagode i još malo meda za dekoraciju

Priprema:

U posudi sjedinite ovsenu kašu, čija sjemenke, med i grčki jogurt.

Na vrh dodajte svježe isjeckane jagode i po želji još malo meda.

Kašu možete konzumirati odmah, ali je najbolja kada prenoći u frižideru – tada dobija gustu, kremastu teksturu koja podsjeća na desert, piše Avaz.

Zašto je ova kaša odličan izbor?

- Brzo se priprema

- Puna je vlakana, proteina i zdravih masti

- Podržava varenje i ravnotežu šećera u krvi

- Idealna za doručak kod kuće ili kao obrok "za ponijeti"

Ne zaboravite da hrana ne mora biti komplikovana da bi bila hranljiva i ukusna. Ova ovsena kaša je dokaz da jednostavnost i zdravlje mogu ići ruku pod ruku. Ali kod konzumiranja ovsene kaše postoji jedna značajna - "caka".

Ovsena kaša sadrži i fitinsku kiselinu, koja je u stanju da ukloni neke korisne supstance iz tijela. Mnogi prave grešku tako što svakog dana jedu ovsenu kašu za doručak, pa možda čak i za večeru. Ruska nutricionistkinja Elena Solomatina naglašava da bi ovu kašu trebalo jesti za doručak dva do tri puta nedjeljno, ali ne češće.