Iako nijedna namirnica ne može "čudesno" da izliječi probleme s bubrezima, uvođenje određenih vrsta voća u svakodnevnu ishranu može da pomogne u hidrataciji, unese važne nutrijente i antioksidanse, i tako podrži prirodno čišćenje i zdravlje bubrega, kaže nutricionista i viši dijetetičar Puja Sing.
Slijedi pet izabranih vrsta voća, kao i njihove dokazane koriti za bubrege.
Lubenica
Nije slučajno što se lubenica nalazi na ovom spisku. Sastoji se od preko 90 odsto vode, pa je odličan prirodni diuretik- podstiče izbacivanje viška tečnosti putem urina, a s njom i toksine i štetne materije. Sadrži i likopen, snažan antioksidans koji štiti ćelije bubrega, kao i kalijum, koji pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u tijelu.

Bobičasto voće (brusnice, borovnice, maline)
Ove sitne bobice kriju veliku moć. Prepune su antioksidanasa, naročito antocijanina, koji im daju jarku boju. Brusnice su poznate po tome što sprečavaju urinarne infekcije, jer otežavaju bakterijama da se "zakače" za zidove bešike - što je indirektna zaštita i za bubrege. Borovnice i maline dodatno pomažu zahvaljujući obilju vlakana i antioksidanasa.
Jabuke
Poznata izreka "Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van" važi i za bubrege. Jabuke sadrže pektin, rastvorljiva vlakna koja se vezuju za toksine i holesterol u crijevima, pa sprečavaju da dođu do krvotoka i dodatno opterete bubrege. Osim toga, bogate su antioksidansima i vodom - sve što je bubrezima potrebno.

Limun
Iako kiselog ukusa, limun poslije varenja zapravo alkalizuje organizam. Bogat je limunskom kiselinom i vitaminom C. Limunska kiselina povećava količinu urina i smanjuje njegovu kiselost, što može da spriječi stvaranje kamena u bubrezima. Čaša vode s limunom ujutru jednostavan je način da se pokrene prirodni proces detoksikacije.
Grožđe
Posebno crno i ljubičasto grožđe bogato je resveratrolom- snažnim antioksidansom poznatim po tome što štiti različite organe, uključujući bubrege. Osim toga, grožđe ima visok udio vode i sadrži sastojke koji mogu da pomognu u izbacivanju mokraćne kiseline, čime se smanjuje rizik od nastanka kamena.