! Naziv dolazi od riječi "huli" na havajskom znači "okretati", što se odnosi na metodu kuhanja: piletina se nekoliko puta okreće na roštilju dok se prelijeva tom ukusnom marinadom.

Tajna ovog jela je u marinadi, u kojoj se meso marinira satima, a zatim peče na roštilju ili tepsiji dok ne porumeni i lijepo karamelizuje.

Marinada za Huli Huli piletinu pravi se od soka od ananasa i soja sosa, plus mnogo drugih nevjerovatnih sastojaka koji piletinu čine nevjerovatno ukusnom! Ovu piletinu u havajskom stilu najbolje je poslužiti sa svježim pečenim ananasom i rižom za pravu havajsku gozbu

Piletina sa mirisom Havaja na vašem roštilju, a i tanjiru

Sastojci (za 6 osoba):
1.5 kg pilećih karabataka bez kostiju

90 g smeđeg šećera

100 g kečapa

230 ml soka od ananasa iz konzerve

100 ml soja sosa

2 kašike Worcestershire umaka

2 kašike jabukovog sirćeta

½ kašičice mljevenog svježeg đumbira

4 čena mljevenog bijelog luka

1 kašičica dimljene paprike

½ kašičice crnog bibera

Priprema:
U velikoj vrećici koja se može ponovo zatvoriti pomiješajte smeđi šećer, kečap, sok od ananasa iz konzerve, soja sos, Worcestershire umak, jabukovo sirće, đumbir, bijeli luk, papriku i mljeveni crni biber dok se ne sjedini.

Sačuvajte malo marinade i pohranite je u frižider za kasnije. Koristiće se za premazivanje piletine.

Dodajte piletinu u marinadu, pazeći da je sve ravnomjerno prekriveno. Zatvorite vrećicu i marinirajte u frižideru najmanje 4-6 sati ili po mogućnosti preko noći.

Izvadite mariniranu piletinu iz frižidera i ostavite je na pultu oko 20-30 minuta prije pečenja.

U međuvremenu, zagrijte roštilj ili grill tepsiju i premažite uljem.

Pecite piletinu 6 minuta s jedne strane, zatim je okrenite i pecite oko 3 minute.

Premažite piletinu s preostalom marinadom, zatim je ponovo okrenite i pecite još 1-2 minute sa svake strane.

Ponovite postupak dok ne bude potpuno pečena u sredini. Trebala bi se peći ukupno oko 15-16 minuta. Poslužite piletinu s pečenim ananasom i ukrasite mladim lukom, savjetuje "NoviList".