Ovo jednostavno, a hranjivo jelo, dio je kulinarske tradicije mnogih bosanskih domaćinstava i generacijama se priprema u našim kuhinjama.
Naime, u različitim krajevima Bosne i Hercegovine kljukuša se priprema na svoj način, a u nastavku donosimo recept prema sarajevskoj verziji.

Sastojci:

500 gr krompira

jedna glavica crvenog luka

pet supenih kašika brašna

200 ml mlijeka

50 ml ulja

dva jaja

dvije čajne kašike soli

jedna čajna kašika bibera

Prijedlog za brz, a ukusan ručak: Pripremite sarajevsku kljukušu

Priprema:

Najprije ogulite krompir i izrendajte ga. Luk sitno nasjeckajte, a zatim sve sastojke sjedinite i dobro izmiješajte kako biste dobili ujednačenu smjesu.

Smjesu ravnomjerno rasporedite po prethodno nauljenoj tepsiji i pecite u rerni oko 20 minuta na temperaturi od 250 stepeni.

Kada izvadite kljukušu iz rerne, ostavite je nekoliko minuta da se prohladi, a zatim je izrežite na kocke i poslužite. Uživajte u ovom tradicionalnom, jednostavnom i ukusnom jelu. Prijatno!