Sastoji se od begove čorbe kao predjela, zatim sogan-dolme i proljetne salate.

Kako je pojasnio nutricionista Kenan Mandra, ovaj iftar osmišljen je na način da pruži postepenu obnovu energije, podrži probavu i osigura dugotrajan osjećaj sitosti.

Begova čorba je bogata kolagenom, koji podržava zdravlje zglobova i kože, dok bamija sadrži prebiotička vlakna koja hrane korisne crijevne bakterije i poboljšavaju probavu. Proteini iz pilećeg mesa pomažu u regeneraciji mišića, dok kiselo vrhnje dodaje zdrave masti koje usporavaju podizanje šećera u krvi.

Sastojci:

Prijedlog za današnji iftar: Pripremite Begovu čorbu, sogan-dolmu i proljetnu salatu

300 g pilećeg mesa, jedna šaka suhe ili 100 g svježe bamije, jedna mrkva, jedna glavica crvenog luka, dvije kašike putera, jedno žumance, 100 ml kiselog vrhnja, so, biber, lovorov list, sok od pola limuna, jedan l pileće supe, peršun

Bamiju prokuhati u vodi s limunovim sokom, a zatim procijediti. Skuhati meso s lukom, mrkvom i lovorom, pa isjeckati. Dodati bamiju i meso u procijeđenu supu te kuhati 10 minuta. Umutiti žumance s vrhnjem i umiješati u čorbu. Dodati limun i peršun.

Glavno jelo

Sogan-dolma, punjena mljevenom junetinom ili teletinom, osigurava kvalitetne proteine i željezo, što je važno za obnovu energije nakon posta. Luk je prirodni izvor antioksidanasa i sumpornih spojeva koji podržavaju detoksikaciju jetre i jačaju imunitet. Ova kombinacija jela osigurava uravnotežen unos proteina, masti i vlakana, bez opterećenja probavnog sistema, što je ključno nakon dugog posta

Potrebni sastojci

10 glavica crvenog luka, 300 g mljevene junetine ili teletine, jedna kašika putera, dvije kašike maslinovog ulja, jedna kašika paradajz pirea, pola kašičice aleve paprike, so, biber, peršun, 500 ml mesne supe

Način pripreme

Izdubiti luk, te unutrašnjost sitno nasjeckati. Pomiješati meso sa začinima i nasjeckanim lukom, pa napuniti izdubljene lukovice. Na puteru propržiti paradajz pire i alevu papriku, složiti punjeni luk, dodati supu. Kuhati poklopljeno 45 min, povremeno protresti šerpu. Služiti uz kiselo mlijeko ili jogurt.

Prilog: Proljetna salata sa rotkvicama i mladim lukom

Kako bismo dodatno osvježili iftar i unijeli vitamine i minerale, jednostavna proljetna salata je idealan prilog. Rotkvice su bogate vitaminom C i antioksidansima, podržavaju probavu i smanjuju nadutost. Mladi luk je izvor prebiotika i prirodni antibakterijski saveznik imuniteta. Krastavac će hidrirati organizam i pomoći kod regulacije tjelesne temperature.

Sastojci

Prijedlog za današnji iftar: Pripremite Begovu čorbu, sogan-dolmu i proljetnu salatu

pet rotkvica, dva mlada luka, jedan svježi krastavac, dvije kašike maslinovog ulja, sok od pola limuna, so po ukusu

Način pripreme

Rotkvice i krastavac tanko narezati, mladi luk sitno isjeckati. Pomiješati povrće, dodati maslinovo ulje, limunov sok i so. Lagano promiješati i služiti uz glavno jelo.

Uz ovakav iftar, organizam će dobiti sve što mu je potrebno nakon cjelodnevnog posta, bez osjećaja težine, s puno hranjivih tvari koje podržavaju energiju i zdravlje.