Dolaskom jeseni na naše trpeze stižu sezonske namirnice bogate hranjivim tvarima, a među njima posebno mjesto zauzima cvekla, povrće snažne boje i još snažnijih ljekovitih svojstava. Sok od cvekle sve češće se koristi kao prirodni saveznik u borbi protiv povišenog krvnog tlaka, ali i kao svakodnevna podrška organizmu.
Više o koristima cvekle, bijelog luka i celera za zdravlje rekao nam je prof. dr. Midhat Jašić, emeritus i profesor nutricionizma na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli u emisiji „Anatomija života“.
Cvekla sadrži posebne sastojke koji se zovu betaini i koji joj daju karakterističnu crvenu boju, pa se često koristi i u prehrambenoj industriji - pojašnjava profesor Jašić.
Zdravstveni efekti cvekle danas su jako dobro istraženi i zato je preporučujemo najviše osobama koje imaju povišeni krvni tlak, što je vrlo česta bolest u svim populacijskim grupama širom svijeta - dodao je.
Jedan od razloga što je cvekla toliko učinkovita kod hipertenzije jesu njeni aktivni spojevi.
Preporuka je koristiti cveklu jer sadrži betaine, ali i nitritne spojeve koji, kada uđu u krvotok, šire krvne sudove i na taj način smanjuju krvni tlak - navodi profesor.

Osim toga, cvekla je bogata mineralima poput magnezija i kalcija, koji dodatno podržavaju normalnu funkciju krvnih žila. Zanimljivo je da se njen sok sve češće koristi i u širem spektru zdravstvenih tegoba.
Mnoga istraživanja pokazuju da sok od cvekle može biti koristan i kod drugih stanja kao naprimjer kod polipa na debelom crijevu.
No, cvekla nije jedina biljka koju nutricionisti preporučuju u borbi protiv hipertenzije. Na listi prirodnih saveznika zdravlja nalaze se bijeli luk te celer.
U tretmanu visokog krvnog tlaka preporučuje se konzumacija jednog do dva čehna bijelog luka svakodnevno – u različitim vrstama jela ili salatama - ističe profesor Jašić.

Bijeli luk se koristi još od od starog Egipta i antičke Grčke, a poznat je po svojoj ulozi u jačanju imuniteta i očuvanju zdravlja.
Bijeli luk sadrži spojeve koji se zovu alium spojevi. Kada se čehno zgnječi, oslobađa se enzim alinaza koji djeluje na alium spojeve. Tada se oslobađa sumpor koji izaziva ljutinu i poznati miris. Upravo ti spojevi imaju ljekovito djelovanje.
Jednako vrijedan u borbi protiv povišenog krvnog tlaka je i celer, i to cijela biljka, od korijena do lista.
Celer sadrži ftalate, spojeve koji mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Također je bogat magnezijem, koji opušta glatke mišiće krvnih sudova i na taj način doprinosi boljoj cirkulaciji.

Profesor Jašić na kraju daje i jednostavne savjete koje svako može lako primijeniti u svakodnevnom životu: „Preporučujemo da se svaki dan pije jedna čaša soka od cvekle ili da se cvekla redovno konzumira u jelima. Drugo, da se koristi celer u varivima, pripremi jela ili kao salata. I treće je bijeli luk, dva čehna dnevno mogu pomoći u sniženju krvnog tlaka i tako poboljšati kvalitet života osoba koje imaju hipertenziju.“
U vremenu kada sve više ljudi traži prirodna rješenja za očuvanje zdravlja, cvekla, bijeli luk i celer ostaju jednostavne, pristupačne i snažno podržane naukom.

