Ugostitelji u RS i ovog ljeta suočavaju se s ozbiljnim problemom nedostatka radne snage, jer između 20 i 30 posto radnika sezonski odlazi na rad na Jadransko primorje.
Dodatni izazov predstavljaju i neiskusni radnici, što direktno utiče na kvalitet ugostiteljske usluge.
Kako je rekao Vladan Šurlan, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma “Horeca”, oni su predlagali Vladi RS i Ministarstvu trgovine i turizma RS mjere kako da se to prevaziđe, odnosno da mladi ostanu na ovim prostorima.
Nije problem ekonomski, već politički, stalna su previranja i to utiče na odlazak mladih, odnosno kod njih stvara osjećaj nesigurnosti - rekao je Šurlan.
Dodao da je prosječna plata u ugostiteljstvu u RS 1.500 KM, dok u susjednim zemljama za iste poslove radnici iz RS zarade 1.500 eura i više.
Prije tri godine smo predložili da minimalac bude 1.000 KM i da ostane isti iznos doprinosa kakav je bio u tom trenutku, što bi povećalo broj prijavljenih radnika i omogućilo smanjenje sive ekonomije. Međutim, povećan je minimalac, ali i doprinosi, a nama su problemi ostali - istakao je Šurlan.
On je ukazao da su od perioda pandemije virusa korona do danas poboljšani uslovi rada zaposlenih u ugostiteljstvu i ostvarivanje njihovih radnih prava, te da ugostitelji sami traže način da ih zadrže.
Svaki poslodavac se žrtvuje da bi sačuvao radno mjesto. Radnike zadržavamo preko zime jer i u tom periodu imamo nedostatak radne snage. Svjesni smo da će ti radnici na ljeto otići u susjedne države jer ne možemo da im pružimo bolje uslove uprkos dobroj volji - rekao je Šurlan.

Sličnog stava je i Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske “Horeca”, koji kaže da je situacija u ugostiteljstvu ove godine jako loša, odnosno primjetan je manjak radnika tokom cijele godine, a posebno u ljetnim mjesecima.
Mlada radna snaga ide na rad na Jadransko primorje pa samim tim spoji ugodno sa korisnim - kazao je Kurtinović, te istakao da malo stariji radnici odu da odrade sezonu do dvije da mogu da pokriju neke svoje rupe u budžetima.
Mada ove godine imamo i slučajeva da nam se dosta radnika vratilo već sa sezone - istakao je Kurtinović.
Rekao je da oni imaju problem sa mladom radnom snagom koja nema iskustva, te da se to na kraju odrazi na uslugu u ugostiteljskim objektima.
Dodao je da oni kao udruženje rade na tome kako da poboljšaju uslove za radnike.
Jovica Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS, kazao je ranije u razgovoru za “Nezavisne novine” da veliki broj ugostiteljskih radnika u ljetnim mjesecima napušta naše prostore i odlazi da radi u Hrvatsku i Crnu Goru.
Onda to nama usložnjava situaciju, jer i na našim prostorima dolazi sezona - kazao je Bratić i dodao da je mladima more jako primamljivo.
Oni za mjesec dana zarade i više od tri ovdašnje plate - kazao je Bratić.
Prema njegovim riječima, ovaj profil radnika nedostaje tržištu rada već godinama.
Ne postoji više grana privrede gdje imamo višak radnika, a posebno je to izraženo u ugostiteljstvu, pogotovo u ljetnim mjesecima - kazao je Bratić za “Nezavisne novine”
U ugostiteljstvu RS trenutno je zaposleno od 14.000 do 16.000 radnika, a taj broj varira tokom ljetne sezone s obzirom na brojne odlaske na rad u susjedne zemlje.

